PRIMARIA CORBI ARGES

COMUNA CORBI JUDETUL ARGES

PROIECTE INVESTITIONALE

La Corbi, proiectul de investiţie privind extinderea reţelei de gaze a fost blocat de consilieri!

 

 

Proaspăt învestită în funcţia de primar al comunei Corbi, tânăra Anca Alina Baciu întâmpină deja primele obstacole în noua sa carieră politică, manifestate sub forma unui soi de sabotaj venit din partea colegilor consilieri. În şedinţa de Consiliu Local care a avut loc miercuri, o parte dintre aceştia au zădărnicit munca de până acum a echipei implicate în proiectul "Dezvoltarea reţelei inteligente de distribuţie a gazelor naturale pe teritoriul comunei Corbi", deşi au fost informaţi corect şi complet asupra tuturor aspectelor. Pentru depunerea cererii de finanţare nerambursabilă prin intermediul POIM, iniţiate de primar, care are termen limită data de 17 decembrie 2020, consilierilor locali de la Corbi le-au fost prezentate două proiecte de hotărâre, respectiv cel privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul de investiţii "Dezvoltarea reţelei inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final, pe teritoriul comunei Corbi, judeţul Argeş" şi cel privind aprobarea cuprinderii în bugetul local, începând cu anul 2021, a sumelor necesare finanţării investiţiei publice în discuţie. Cele două proiecte de hotărâre fac parte obligatoriu din Anexele la cererea de finanţare şi, de asemenea, indicatorii tehnico-economici a căror aprobare s-a solicitat urmau să fie introduşi în studiul de fezabilitate în vederea finalizării acestuia. Deşi documentele care reprezentau baza întocmirii celor două proiecte de hotărâre le-au fost transmise fiecăruia dintre consilierii locali, au fost dezbătute în cadrul şedinţei, iar personalul de specialitate din aparatul propriu al primarului împreună cu acesta au răspuns tuturor întrebărilor formulate de către membrii Consiliului Local Corbi pe marginea acestor proiecte, ele nu au fost adoptate. Concret, proiectul de investiţie "Dezvoltarea reţelei inteligente de distribuţie a gazelor naturale pe teritoriul comunei Corbi" a fost blocat, voturile fiind împărţite astfel: Dan Aldea, Dionisia Burila, Valentin Precup şi Claudiu Dobrescu au fost "pentru", în timp ce Constantin Mogaru, Ion Săvescu, Petrică Verdete, Gheorghe Lupu, Gheorghe Moroiu, Carmen Stănciulescu şi Ilie Groşanu s-au abţinut. "Concluzionând, munca, efortul şi susţinerile corbenilor pentru formularea şi depunerea cererilor nu au fost luate în considerare!", a transmis primarul Anca Alina Baciu.
Cetăţenii comunei sunt revoltaţi de această lipsă de interes din parea aleşilor privind mai binele traiului lor (pentru că au depus un jurământ de care deja încep să se dezică) şi au reacţionat dur pe reţelele de socializare, mai ales că, pe durata campaniei electorale, "abstinenţii" de mai sus au promis că vor fi de acord cu acest proiect. Prin urmare, corbenii le-au promis că trădarea nu le va fi nici uitată, nici iertată, fiindcă vine vremea achitării poliţelor, pe 6 decembrie, la parlamentare şi taxa se anunţă "scumpă". În altă ordine de idei, o parte dintre consilierii care s-au pus de-a curmezişul proiectului sunt cunoscuţi în localitate pentru grozăvii similare din mandatele trecute şi au mai dat dovadă de o ignoranţă totală privind protejarea intereselor cetăţenilor în chestiuni care nu pot fi abordate în mod eficient la nivel naţional!... Oamenii sunt de părere că toţi cei şapte aleşi n-au niciun argument pentru fapta lor şi nu poate fi vorba decât despre rea-voinţă şi desconsiderare a dorinţei cetăţenilor care au depus în număr masiv cereri pentru branşarea la gaze. "Poate ar trebui ca <<domnii consilieri>> care au blocat să fie <<vizitaţi cu furci şi topoare>> ca acum 100 de ani de către toţi cei care au făcut cerere pentru gaze. Se pare că <<domnii consilieri>> de la ALDE, PSD, PMP şi <<independentul Moroiu>> consideră că mersul la WC-ul din fundul curţii în secolul XXI este ceva normal, ca şi schimbatul buteliilor. Sau poate că interesele lor sunt mai presus de asta, pentru că poate o parte din lemnele care se vând în zonă şi nu numai fac parte din <<averea personală>> şi atunci nu trebuie ca oamenii să nu se mai încălzească cu lemne. Într-o comună unde s-a muncit ani de zile ca să se întocmească dosarul şi când mai mult de jumătate din locuitorii ei îşi doresc aceste gaze, o mână de oameni <<aleşi prin vot corect>>, cam ca PSD-ul în 2016 cu Dragnea în frunte, s-au gândit ei că dacă vor face nişte condiţii mai bune pentru cei din comună, n-or să poată să-i mai prostească cu 50 de lei votul, sau sticla de ulei, sau ce le-or mai da celor care-i votează. Mi se pare incredibil să-ţi baţi joc inclusiv de cei care te-au votat, doar pentru că <<aşa vrea muşchiul tău>>, pentru că ai ajuns într-o funcţie de consilier pentru care eşti plătit să faci ceea ce este bine pentru comunitatea care te-a pus în funcţia aia, tu să-ţi baţi joc de toată lumea doar pentru că poţi face asta. Mi-aş dori să li se poată face plângere penală pentru oprirea unui proiect pentru care banii veneau de la UE, iar dacă se va face asta, mi-ar plăcea să plătească!", a fost intervenţia în online a unei localnice pe nume Mirela Olaru.
Noi am contactat-o ieri pe Anca Baciu pentru a-i cere un punct de vedere legat de modul în care a decurs şedinţa de miercuri şi a vedea dacă se mai poate continua proiectul. Aceasta ne-a declarat că, întrucât gestul colegilor poate fi interpretat ca fiind unul politic, speră ca astfel de ambiţii să nu mai existe pe viitor, fiindcă le dăunează cetăţenilor. După discuţii ulterioare purtate cu cei 7 consilieri, primarul de la Corbi a convocat astăzi o nouă şedinţă, extraordinară, în cadrul căreia şi-a exprimat convingerea că lucrurile aveau să fie îndreptate. "Proiectele care au fost introduse pentru a fi votate conţineau cerinţe standard, aliniate la nivel naţional, respectând normele unui proiect european. Unul era despre indicii tehnici, iar celălalt cu privire la bugetul alocat proiectului, care urma să fie în mare parte din fonduri UE. Contribuţia noastră, de la bugetul local, era minoră! Ei s-au abţinut spunând că nu au avut timp de documentat şi de studiat ghidul solicitantului privind acest proiect. Au cerut amânarea şedinţei până vineri, iar eu le-am explicat că există riscul să nu ne mai încădrăm în termenul limită de depunere. Trebuie urmate mai multe etape, iar aceasta era prima, vizând o parte din studiul de fezabilitate. Hotărârea urma să meagă la Prefectură, de unde să primim răspuns, apoi să facem iar o şedinţă de consiliu ca să aprobăm studiul final de fezabilitate şi abia apoi să depunem proiectul. Amânarea ne-a făcut să pierdem 6 zile şi mai durau câteva zile inclusiv până primeam răspuns de la Prefectură. Nu puteam duce în ultimul moment proiectul fiindcă mai este o condiţie: primul venit-primul servit. Am cerut pentru astăzi, printr-un convocator, o şedinţă extraordinarea pentru a reconsidera dumnealor deciziile. Sunt convinsă că au văzut reacţiile oamenilor şi probabil şi-au dat seama că au greşit... Poate au fost numai nişte ambiţii de moment. Cu siguranţă, după şedinţa de astăzi, lucrurile vor sta altfel!". Vom reveni cu detalii!...