Comuna Corbi, str. Voicu Corvin,
nr. 235. Județul Argeș

Obiective turistice


Biserica rupestra din comuna Corbi

Biserica rupestră din comuna Corbi – unicat în spaţiul ortodox naţional, având primul schit de călugăriţe şi cel mai vechi ansamblu de pictură din Ţara Românească. Săpat într-un masiv stâncos înalt de peste 20 m şi lung de circa 50 m, Biserica rupestră din Corbi se compune dintr-un naos dreptunghiular în plan şi boltit în arc frânt (7,60 m x 6,10 m x 4 m), un altar bipartit şi un pronaos rectangular în boltă semicilindrică. în plan, altarul prezintă două abside, cu mese liturgice rezervate în stâncă. Frecvent întâlnit la bisericile rupestre din Capadocia, tipul arhitectonic al altarului bipartit pledează pentru datarea acestuia în perioada secolelor X-XIV.Considerându-l cel mai vechi ansamblu de pictură cunoscut până în prezent din Ţara Românească, databil prin stil, iconografia şi caracterul arhaic al programului altarului către sfârşitul secolului al XIII-lea sau în primele decenii ale leacului al XIV-lea, se apreciază că acest locaş de închinăciune argumentează existenţa unor centre ortodoxe monastice de tip anahoretic în spaţiul geografic cuprins între Munţii Carpaţi şi Marea Neagră.

Masivul stancos de gresie din satul Jgheaburi

Comuna Corbi in care este amplasata Biserica rupestra. Peretele din roca friabila este lung de circa 50 metri si inalt de peste 20 metri. Spatiul mirific, binecuvantat de Dumnezeu, din fata asezamantului monahal din Jgheaburi.

Via Valahia

Via Valahia reprezinta o aventura culturala turistica, o calatorie in timp prin esenta neamului romanesc, realizata de catre Asociatia Montana Vidraru din 2020. Scopul acestui traseu este de a pune in valoare istoria si reperele culturale care ne definesc ca natie, intr-un mod inedit. Via Valahia poate fi parcursa cu familia sau prietenii, pe jos sau cu bicicleta, prin locuri uimitoare pline de istorie si povesti, oferind experiente memorabile. Traseul cultural conecteaza obiective istorice si culturale, de la 2000 ani si chiar mai vechi, la cateva sute sau zeci de ani.

Corbi si Jgheaburi

Stravechi sate romanesti situate pe cursul mijlociu al Raului Doamnei, pitoresti localitati submontane cu potential turistic important.

Biserica veche si noua cu hramul "Sfanta Treime" din satul Corbi

In anul 1963, biserica veche „Sfanta Treime” a fost inchisa slujirii litrugice, datorita sfintirii noului lacas din imediata apropiere. Din 1966, in interiorul monumentului ecleziastic a fost infiintat un muzeu cuprinzand carti si publicatii bisericesti, icoane vechi, de lemn, obiecte de cult, vesminte preotesti, dar si expozitii de icoane noi, pictate pe sticla, si de arta populara traditionala din Corbi. In perspectiva, se impune restaurarea picturii originale din fresca a acestei biserici monument istoric, avand in vedere valoarea sa importanta in cadrul patrimoniului cultural si spiritual argesean.

Statuia lui Naum Ramniceanu

Statuia lui Naum Ramniceanu, ridicata in 1995 in ata Caminului Cultural din Corbi. Clericul si cronicarul roman Naum Ramniceanu s-a nascut la 27 noiembrie 1764, in satul Corbi (Corbii de Piatra), desi in cateva lucrari monografice din comuna Jina, judetul Sibiu, se consemneaza faptul ca locul de nastere al lui Naum Ramniceanu este Jina. Marele carturar corbean (1764-1838) a afirmat ideea deosebit de importanta a latinitatii si continuitatii poporului roman.

Evenimentul local RAPSODIA PASTOREASCA

RAPSODIA PASTOREASCA Evenimentul se desfasoara in ultima duminica din luna mai. La acest eveniment participa formatii din judetul Arges, precum si din judetele: Valcea, Gorj, Sibiu, Olt precum si din Republica Moldova, comunele Vasilcau si Baimaclia sunt localitati infratite cu comuna Corbi. Rapsodia ciobaneasca (denumirea initiala atribuita de inspectorul cultural prof. Traian Ciuculescu) a fost organizata la 24 mai 1970, luna de primavara, cand urca oile la munte, cu participarea unor formatii artistice din comunele invecinate, Nucsoara, Bradulet si Pietrosani. A intrat in traditie desfasurarea Rapsodiei ciobanesti, ulterior numindu-se Rapsodia pastoreasca originala sarbatoare folclorica, mult indragita de localnici. Este un festival al oamenilor, dedicat lor, al tradițiilor, al portului și cântului popular, al obiceiurilor, al promovării mâncărurilor delicioase din zonă, al bucuriei. Dintre toate nevoile sufletului uman, nimic nu e mai vital decât trecutul, deoarece ne face să fim ceea ce suntem azi.

Evenimentul local FESTIVALUL STONEBIRD

FESTIVALUL STONEBIRD Din anul 2018 in primul weekend din luna August, in satul Corbi are loc festivalul STONEBIRD un festival rock care se doreste a fi cel mai mare festival rock din zona rurala. Traditia, natura, istoria si muzica rock se imbina perfect pentru a potenta atat atmosfera de concert, cat si relaxarea de dinaintea si de dupa concerte. Numele festivalului este legat de un simbol al zonei – Manastirea Corbii de Piatra, cea mai veche manastire rupestra din Romania, situata in satul Jgheaburi, comuna Corbi, judetul Arges. Ne-am gandit cu grijă la toate nevoile tale: zonă de camping special amenajată sau camere pregătite de localnici, jocuri pentru copii și bucate tradiționale, 100% naturale. Cei care vor să își testeze îndemânarea fizică sau să se relaxeze după o noapte plină de dans, o vor putea face prin multe activități desfășurate în aer liber.

Evenimentul local 1 MAI ANTREPRENORESC

1 MAI ANTREPRENORESC – Antreprenorii și mediul de afaceri sărbătoresc “1 Mai Antreprenoresc” în comuna Corbi, județul Argeș, pentru a atrage atenția asupra acestei zone pitorești a României, ale cărei comori sunt încă nedescoperite, de la tradiții până la vechi așezăminte unice în țara noastră. Inițiativa face parte din programul “Antreprenorești – Adoptă un sat”, derulat de către fundația Romanian Business Leaders, care își propune să reînvie strălucirea satului românesc și resursele sale valoroase, prin stimularea proiectelor antreprenoriale locale.

Evenimentul local ZIUA COMUNEI CORBI

ZIUA COMUNEI CORBI – 29 iunie – In acesta zi de Sfintii Apostoli Petre si Pavel are loc un targ anual, unde se pot cumpara produse tratidionale locale;

Evenimentul local FESTIVITATE DE 8 MARTIE

FESTIVITATE DE 8 MARTIE – Ziua Femeii este o sărbătoare cu totul specială prin care celebrăm și prețuim femeile din întreaga lume. Cu această ocazie, de 8 martie, în comuna Corbi este organizat un eveniment aparte pentru femeile din localitate;

Evenimentul local HAIDETI LA BUJOR DE MUNTE

HAIDETI LA BUJOR DE MUNTE !  Organizat in iunie , Bujorul de munte oferă un spectacol natural celor care pornesc pe drumul culmilor montane din lanțul Făgărașilor. Comunitatea din Corbi de invită la acest spectacol în zona Curmătura Maliței acolo unde ne vom bucura de un peisaj unic, dar și de un prânz ciobănesc la stâna. Un moment frumos rămâne alături de tine vreme îndelungată. Iar atunci când acest moment este unul unic oferit de natură pentru o scurtă perioadă din an, bucuria este cu atât mai mare.

Evenimentul local INTALNIREA FIILOR SATULUI POENAREI

ÎNTÂLNIREA FIILOR SATULUI POENĂREI – sărbătoarea comunității din Corbi care marchează întoarcerea la glie a celor plecați. În fiecare an, în următoarea sâmbătă după Adormirea Maicii Domnului, in luna August, are loc „Întâlnirea fiilor satului Poenărei“ ce reuneste atât fii ai satului, cât şi prieteni şi iubitori ai locului. Unul dintre scopurile evenimentului este  comemorarea celor ce şi-au pierdut viaţa luptând împotriva regimului comunist. Tocmai de aceea, satul Poienărei este şi sat martir, aici fiind ultima tabăra de partizani, oponenţii regimului comunist.

MOLDOVEANU PRIN VALEA REA – CEL MAI SCURT TRASEU CĂTRE VÂRF

MOLDOVEANU PRIN VALEA REA – CEL MAI SCURT TRASEU CĂTRE VÂRF – Pe lista oricărui iubitor de munte se află la loc de cinste un traseu pe Moldoveanu, ăl mai înalt și mai impunător munte de la noi din țară. Din fericire, traseele care duc către mult râvnitul vârf sunt suficiente și pentru gustul și îndemânarea fiecăruia.Traseul prin Valea Rea are avantajul de a fi cel mai scurt, putând fi străbătut dus-întors într-o zi. Vârful Moldoveanu prin Valea Rea nu este pentru cei care abia au băgat piciorul în bocanci dar, în ciuda câtorva urcușuri susținute, traseul nu poate fi numit dificil sau periculos. Iar dacă pe lângă distanța redusă a turei mai adaugi și una dintre cele mai spectaculoase cascade și peisajul unic a Căldării glaciare pe care o vei străbate în drum spre vârf, acest traseu este printre cele mai frumoase din tara.

Evenimentul local MUNTENIA BRUNCH - TECI CU LAPTE SI GOGOSI

MUNTENIA BRUNCH – TECI CU LAPTE SI GOGOSI.  Oriunde ne-am duce, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și mixul cultural este gastronomia. La brunch (breakfast + lunch) vom fi îmbiați să degustăm preparate vechi, gătite de localnici cu ingrediente din curțile lor. Sprijinim astfel un turism responsabil, deoarece toate veniturile se întorc în comunitate.  Evenimentul are  loc la Căsuţa albastră, o casă tradițională, simbolul comunităţii alături de Mânăstirea Corbii de Piatră. Vedetele sunt tecii cu lapte ( ciorbă de fasole păstăi cu lapte bătut) – mâncarea copilăriei pe aceste meleaguri, gogoșile cu lingura, mâncarea de mănătărci, tocanul de miel, cornulețe cu gem și salată de roșii cu brânză. De altfel, brânza nu putea să lipsească din această comunitate de oieri.

Evenimentul local FESTIVALUL FLORILE DALBE

FESTIVALUL FLORILE DALBE – se desfasoara in luna decembrie la Caminul Cultural din satul Stanesti comnuna Corbi si  are drept scop redescoperirea, păstrarea, revitalizarea și valorificarea datinilor și obiceiurilor specifice etnozonei Argeș-Muscel.

Evenimentulo local JOC TARAMUL MAGIC

JOC TARAMUL MAGIC   – “Taramul magic”. este un excelent prilej pentru petrecerea catorva ore in zona, in care sa descoperi povestile si locurile frumoase ale satului.Jocul te face sa cauti cuvinte secrete in pisania vechii biserici si altor inscriptii din sat, sa te prinzi in jocurile cu uriasii si personajele de legenda, sa cauti inscriptii in gresiile in care a fost sapata biserica rupestra, sa descoperi amanuntele casei albastre si cascadei uriasilor impietriti, sa treci puntea suspendata peste Raul Doamnei, sa urci pe dealul verde de unde se vede intreaga vale. E un exemplu de serviciu creat pentru petrecerea timpului in sat de catre vizitatori, in special de catre familiile cu copii si se adreseaza tutuor categoriilor de varsta.